Scandaluri cu poze nud

Illustration: Nina Cosford

Cei de la Casa Jurnalistului au pornit o serie de reportaje despre persoane ale căror poze nud au fost făcute publice. Au postat ieri primul reportaj, care mi-a dat fiori. O să vă las un link la finalul articolului, ca să nu ziceți că exagerez în ce urmează să scriu.

Știm scenariul clasic: o fată își face poze dezbrăcată cu intenția de a le trimite iubitului. Fie ăla care le primește, fie alt individ fără ceva mai bun de făcut care a intrat în posesia lor, decide să le facă publice ca să-și asigure locul în iad. Urmările sunt la fel de cunoscute, începe distrugerea socială a unei fete care-a făcut ceva imoral. Pentru că deși suntem în secolul 21, alegem să ne comportăm ca-n vremea-n care bărbații din sat decideau cine a făcut ceva dubios și condamnau la moarte prin lovituri de pietre pe orice persoană cu a cărei fapte nu erau de acord.

Mi se pare că totul pornește de la blamarea victimei. De fiecare dată. Până și la reportajul ăsta la care-ți dau lacrimile, oamenii au distrus-o pe fată pentru că s-au trezit ei judecători morali și au zis că și-a făcut-o cu mâna ei. Ai zice că bine, dar asta se întâmpla acum câțiva ani, ai crede că oamenii s-au mai deșteptat. Ți-ai da seama că nu ne-am deșteptat chiar toți când te-ai uita la comentarii. Așa că aș vrea să vorbesc despre argumentele celor care blamează victima.

Și-a făcut-o cu mâna ei. Dacă nu-și făcea poze, n-avea ce să fie făcut public.

Hai să vorbim puțin despre spațiul virtual personal și despre consimțământ. La fel cum e alegerea și dreptul tău să te plimbi prin casă dezbrăcat după duș, așa e și cu spațiul virtual. Dacă tu alegi să-i trimiți poze nud lui X în conversația voastră privată, e pentru că vrei să le vadă DOAR X. Altfel ți le publicai singur pe Facebook, că știi să faci și asta. Dar acele poze sunt destinate unei singure persoane, erau pentru acei doi ochi, nu pentru tot internetul. Doar pentru că le-ai făcut nu înseamnă căești de acord să le vadă tot poporul cu acces la internet. La fel cum dacă te plimbi prin casă dezbrăcată să te vadă iubitul nu înseamnă că ești de acord să te vadă tot orașul. Pentru că iubitul ăla a făcut ceva bine de are dreptul să te vadă așa, în schimb ăia care se uită la pozele tale că le-a publicat un deștept, nu. Hai să vă dau un pont: există un site numit Pornhub, unde femeile sunt dezbrăcate pentru că vor să le vezi așa.

Judecătorii morali: “A fost imorală, să suporte consecințele.”

Nuditatea și ipostazele sexuale pot fi considerate imorale în public, sigur. Pentru că forțezi oamenii să asiste la ceva ce nu-și doresc să vadă. Dar pozele alea nu au fost făcute cu intenția de a fi publicate. Și dacă ești cât de cât mai răsărit, realizezi că ceea ce face fiecare în intimitatea lui e fix problema lui, atâta timp cât nu rănește pe nimeni. Dacă vrei să judeci pe cineva, judecă-l pe ăla care le-a publicat și te-a supus la niște imagini vulgare. Deci dacă tot vrei să dai cu pietrele alea ca înainte de Hristos, targetează-l pe ăsta, că el e cel care a comis o infracțiune.

În punctul ăsta, motivele pentru care și-a făcut pozele nu contează, și n-ar trebui folosite nici ca să o scuze, nici ca să o acuze. Tot ce contează e că nu voia să le facă publice.

Așa că propun să facem un efort de imaginație și să conștientizăm că dacă nu ne-am trezi judecători morali, n-am mai agresa o persoană care trebuie deja să trăiască știind că a vazut-o dezbrăcată tot internetul deși nu își dorea asta. Și poate așa ai face lumea puțin mai bună, și nu ai mai ajunge în iad. Sau cel puțin nu din cauză că ai terorizat și tu o victimă.

Reportaj Casa Jurnalistului: http://casajurnalistului.ro/poze-goala-liceu/

2 thoughts on “Scandaluri cu poze nud

  1. Am citit si eu despre faza aia si mi s-a parut foarte handi toata chestia. Adica in primul rand, tipa aceea care a avut parola de meil a aleia care a facut pozele a fost cea mai handi ca le-a publicat. In al-II-lea rand, si aialalta, daca era desteapta, punea parola pe folderul in care avea pozele acelea si stergea si meilurile pe care i le-a trimis iubitului ei. Si tampitii care s-au trezit sa judece toata chestia au uitat, in primul rand, faptul ca nu sunt ei in masura sa judece, ci Dumnezeu e in masura sa ne judece pe toti, deci, fiecare raspunde pentru faptele lui; Si in al-II-lea rand, nu au luat in calcul si varianta ca poate nu ea a publicat pozele pe net, ci asa-zisa ei prietena. Ca daca era o prietena adevarata n-ar fi facut asa ceva. Ma rog… De aia nu-i ok sa nu pui parole pe chestiile personale pe care le ai in calculator. Si nici sa dai parole de meil, facebook sau orice fel de parole nimanui. Si nici sa trimiti chestii indecente nimanui ca nu stii niciodata ce se poate intampla.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s