Ciudat vs Hipster

Când eram în liceu nu era cool să fii ciudat. Era cool să aderezi unui șablon, și dacă se poate, sa fii cel mai original din acel șablon.

Acum, uitându-te în jur, ai putea crede că a devenit cool să fii ciudat. S-a creat o adevărată cultură în jurul originalității și aste te poate induce în eroare. Dar original nu înseamnă ciudat. Și originalitatea nu exclude apartenența la un șablon. Singurul motiv pentru care e ușor să uităm faptul că încă avem șabloane, e că s-au înmulțit. Dar doar pentru că s-au diversificat nu înseamnă că nu mai există. Și vă promit că să fii ciudat e în continuare kinda uncool.

Să fii ciudat nu înseamnă să fii anti mainstream, că aia e cool. Și nici să fii mainstream pentru că să fii anti mainstream a devenit prea mainstream, și asta e cool. Să fii ciudat înseamnă să-ți asumi toate chestiile uncool care te definesc și care nu se încadrează în niciun șablon.

Să fii ciudat înseamnă să-ti placă o chestie demodată care n-a ajuns înca vintage. Să te joci încă Candy Crush. Sau Sims. Să asculți muzică pe ipod nano. Să recunoști că nu-ți place să citești. Să folosești yahoo mail chiar dacă ai sub 30 de ani. Să porți uggs. Sau blugi ca-n anii 90. Dar nu din ăia cu croiu’ ușor reinventat pe care-i găsești în H&M și pe a căror etichetă scrie ”vintage cut”. Să citești Paolo Coelho. Sau Radu F. Constantinescu. Să asculți P.O.D.

Știu că se promovează atât de mult ideea de unico-neînțeleso-hipster încât ai crede că a devenit cool să fii ciudat. Dar nu ești ciudat dacă trăiești într-o bulă. Ești ciudat dacă ești între bule. Dacă îți asumi să nu fii cool după niciun șablon. Când conștientizezi asta, observi că sunt foarte puțini ciudați pe lumea asta. Pe noi restu’ ne-a subjugat instinctu’ de apartenență la un grup social și ne-am adunat fiecare-n biserica lui.

Dar știu că oricât de închiși în siguranța bulei voastre ați fi, tot aveți mici scăpări de ciudați. Și vă încurajez să le manifestați. Nimic nu te face să te simți mai eliberat de așteptări sociale decât să-ți asumi public chestiile uncool care te fac fericit.

Eu am fost vinovată, pe rând, de ascultatul muzicii pe ipod, folositul Yahoo Mail și cititul ziarelor în versiunea print. I regret nothing.

Pe voi ce vă face ciudați?

4 thoughts on “Ciudat vs Hipster

  1. Deci, din cate se pare, nu sunt singura care gandeste astfel. Chiar daca unii au zis ca sunt nebuna fiindca sunt atrasa de artisti, eu stiu ca nu sunt. Adica da, la prima vedere par o ciudata pentru multi oameni fiindca la varsta de 22 de ani inca ma uit la desene animate, colectionez papusi si chestii de genul, plus faptul ca sunt atrasa de artisti intr-un mod putin cam na… 🙂 You know what I mean… Gen daca aud un tip cantand si imi place vocea lui, in timp ajung sa am tot felul de vise cu el. Ma rog… Cred ca fiecare are ciudateniile lui si nu trebuie sa le ascundem. Gen we have to be ourselves. Right? 🙂

    Liked by 2 people

  2. Părerea mea: Fă și uită-te la ce vrei și lasă lumea să vorbească. Nu tre’ să fi ca toți dintr-un grup ca să-i aparții :)) Plus, daca e sa vedem altfel lucrurile, si ciudatii ca tine se pot aduna si sa formeze un grup..so, exista lume pentru fiecare! :))

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s