Tu ce fel de om ești când ninge?

 E ziua cu prima ninsoare din an. Ziua aia-n care poți afla starea vremii din fiecare a doua postare de pe Facebook, șoferii se plâng de trafic, iar primăria e la fel de surprinsă ca-n anii precedenți de acest fenomen meteorologic complet neașteptat.

Există doar două tipuri de oameni în această zi specială: cei cărora le învie entuziasmul de copil și cei care înjură din cauza urmărilor. Cei din prima categorie o să-și posteze pozele cu fulgi pe Facebook și o să scoată limba să verifice și ce gust are obiectul postării, și nu pot să-i condamn, o să ies și eu imediat să fac același lucru. Cei din a doua categorie sunt ciufuți. Înjură faptul că li s-a dublat timpul de ajuns la muncă, surprinși de traficul pe timp de ninsoare așa cum e surprinsă și primăria de ninsoare, de parcă anul trecut n-a fost la fel de aglomerat și nașpa când a nins. Se plâng că alunecă, de parcă anul trecut nu se aluneca, și de parcă toate celalalte condiții meteo n-ar avea părți nasoale, că nu-ți vine să leșini pe caniculă și nu calci în bălți când plouă. Încep să descrie cât de oribil o să fie când se topește, cum o te plimbi prin mocirlă și o să-ți distrugi încălțămintea, și atunci cum o să fie toată lumea de acord cu ei, că-i nașpa să ningă.

Mereu mă amuză asta cu “nu-mi place zăpada că-i nașpa când se topește”. E ca și cum m-aș plânge eu de febra pe care urmează să o am când o să răcesc data viitoare. Normal că e inevitabil, și o să fie nașpa când o să se întample, dar chiar n-ai cu ce altceva să-ți ocupi creierul? Poate mori diseară, și atunci ultima ta zi din viață o să-ți fi fost concentrată pe lamentări în legătură cu ceva ce nici nu s-a întâmplat încă. Dacă asta ar fi ultima mea zi, aș vrea să știu că a fost ziua aia în care am mâncat fulgi și am scris o postare în care mă iau de cei care se plâng de zăpadă, așa să fiu ținută minte.

Să te superi pe un fenomen meteorologic e cam degeaba. Nu-i ca și cum nu te mai ninge dacă zici că nu-ți place. Faci plângere la Dumnezeu și îngerii de la client service elimină ninsoarea pe o arie de un metru în jurul tău. De fapt, au și pachete speciale pentru cei care vor să-i ningă mai devreme decât era planificat. Pentru doar 14 Euro pe lună își pot lua ninsoare la comandă, îi pot regla și intensitatea.

Ziua asta poate fi mișto cu tot cu urmările nașpa. Poate că stai mai mult în trafic, dar măcar ai peisaj frumos, în alte zile stai tot atât fără să ai la ce să te holbezi. De căzut poți cădea și pe uscat, doar că atunci când stai pe spate întrebându-te dacă ți-ai rupt ceva, nu vezi copaci albi. Poate că ai ceva important de făcut și întârzii din cauza zăpezii, dar e zăpadă pentru toată lumea, așa că întârziem toți la fel. Și oricum, asta e singura zi în care toată lumea rezonează complet cu scuza “Îmi pare rău, a nins”. Azi, ninsoarea e un pass universal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s